piątek, 28 lipca 2017

Krem jarzynowy

Składniki
(na 1 porcję)

- cebula (ok. 70 g),
- pół pora (ok. 60 g),
- ząbek czosnku,
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- marchew (ok. 105 g),
- pietruszka (ok. 50 g),
- ziemniak (ok. 70 g),
- natka pietruszki,
- łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g),
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę, por i czosnek na oleju.
2. Marchew, pietruszkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Do cebuli dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, natkę pietruszki i przyprawy.
4. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min.
5. Warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) miksujemy na gładki krem.
6. Krem jarzynowy posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.



Krem jarzynowy jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 215,9 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 8,7 g
Węglowodany: 37,3 g
Błonnik pokarmowy: 11,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz