Składniki
(na
1 porcję)
-
cebula (ok. 70 g),
- pół pora (ok. 60 g),
- ząbek czosnku,
- pół pora (ok. 60 g),
- ząbek czosnku,
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
-
marchew (ok. 105 g),
- pietruszka (ok. 50 g),
- ziemniak (ok. 70 g),
- natka pietruszki,
- łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g),
- pietruszka (ok. 50 g),
- ziemniak (ok. 70 g),
- natka pietruszki,
- łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g),
-
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Szklimy drobno pokrojoną cebulę, por i czosnek na oleju.
2. Marchew, pietruszkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Do cebuli dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, natkę pietruszki i przyprawy.
4. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min.
2. Marchew, pietruszkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Do cebuli dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, natkę pietruszki i przyprawy.
4. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min.
5.
Warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) miksujemy na
gładki krem.
6. Krem jarzynowy posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.
6. Krem jarzynowy posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.
Krem
jarzynowy jest bogaty w:
-
błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie
sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 215,9 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 8,7 g
Węglowodany: 37,3 g
Błonnik pokarmowy: 11,3 g
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 215,9 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 8,7 g
Węglowodany: 37,3 g
Błonnik pokarmowy: 11,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.