Składniki
(na 1 porcję)
- 2 łyżki tapioki (ok. 30 g),
- 1/4 puszki mleka kokosowego (ok. 100 ml),
- 3/4 szklanki wody (ok. 175 ml),
- 10 truskawek (ok. 150 g),
- łyżeczka wiórków kokosowych (ok. 3 g).
- 1/4 puszki mleka kokosowego (ok. 100 ml),
- 3/4 szklanki wody (ok. 175 ml),
- 10 truskawek (ok. 150 g),
- łyżeczka wiórków kokosowych (ok. 3 g).
Sposób przygotowania
1. Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym, wodą i odstawiamy na ok. 1 h do napęcznienia.
2. Tapiokę gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. (do czasu aż perełki tapioki staną się przezroczyste).
3. Truskawki miksujemy na gładki mus.
4. Tapiokę przekładamy do pucharka.
5. Gdy tapioka przestygnie i zgęstnieje, polewamy ją musem truskawkowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym jest bogaty w:
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 364,6 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcze: 22,8 g
Węglowodany: 41,0 g
Błonnik pokarmowy: 3,6 g
Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 364,6 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcze: 22,8 g
Węglowodany: 41,0 g
Błonnik pokarmowy: 3,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.