poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Jaja przepiórcze w kolorowej papryce

Składniki
(na 1 porcję)

- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- pierścień papryki czerwonej (ok. 15 g),
- pierścień papryki żółtej (ok. 15 g),
- pierścień papryki zielonej (ok. 15 g),
- 6 jajek przepiórczych (ok. 72 g),
- łyżka szczypiorku (ok. 8 g),
- szczypta soli i pieprzu.


Sposób przygotowania


1. Rozgrzewamy na patelni olej.
2. Pierścienie papryki układamy na patelni.
3. Do każdego pierścienia wbijamy po dwa jajka przepiórcze.
4. Jajka smażymy ok. 4 min. (najlepiej pod przykryciem).
5. Jajka posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu.





Jaja przepiórcze w kolorowej papryce są bogate w:

-
pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj) które pełni funkcje budulcową,
- lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 130 g
Energia: 157,6 kcal
Białko: 9,9 g
Tłuszcze: 12,2 g
Węglowodany: 3,3 g
Błonnik pokarmowy: 0,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.