poniedziałek, 24 lipca 2017

Gulasz węgierski

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok.70 g),
- mięso z szynki wieprzowej (ok. 150 g),
- ząbek czosnku,
- pół papryki czerwonej (ok. 75 g),
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g),
- pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Mięso z szynki kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej, wędzonej i podsmażamy na patelni.
3. Do cebuli dodajemy mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i dusimy ok. 1 godzinę i 15 minut.
4. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok. 15 minut.
5. Do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, szczyptę soli, pieprzu i całość dusimy ok. 5-10 min.
6. Gulasz podajemy z kaszą.





Gulasz węgierski jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową,
- likopen (pochodzący z koncentratu), który przeciwdziała procesom starzenia się,
- substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 420 g
Energia: 531,3 kcal
Białko: 37,1 g
Tłuszcze: 22,4
Węglowodany: 50,8 g
Błonnik pokarmowy: 5,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.