Składniki
(na
1 porcję)
-
2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
-
cebula (ok.70 g),
-
mięso z szynki wieprzowej (ok. 150 g),
- ząbek czosnku,
- pół papryki czerwonej (ok. 75 g),
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g),
- pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g),
- ząbek czosnku,
- pół papryki czerwonej (ok. 75 g),
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g),
- pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g),
-
przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, liść
laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Mięso z szynki kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej, wędzonej i podsmażamy na patelni.
2. Mięso z szynki kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej, wędzonej i podsmażamy na patelni.
3.
Do cebuli dodajemy mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i dusimy ok. 1
godzinę i 15 minut.
4. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok. 15 minut.
5. Do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, szczyptę soli, pieprzu i całość dusimy ok. 5-10 min.
6. Gulasz podajemy z kaszą.
4. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok. 15 minut.
5. Do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, szczyptę soli, pieprzu i całość dusimy ok. 5-10 min.
6. Gulasz podajemy z kaszą.
Gulasz
węgierski jest bogaty w:
- pełnowartościowe
białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową,
-
likopen (pochodzący z koncentratu), który przeciwdziała
procesom starzenia się,
-
substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok.
420 g
Energia: 531,3
kcal
Białko: 37,1
g
Tłuszcze: 22,4
Węglowodany:
50,8 g
Błonnik
pokarmowy: 5,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.