Składniki
(na
12 sztuk)
na ciasto:
-
pół kostki masła (ok. 100 g),
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g),
- żółtko jaja (ok. 18 g),
- ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g),
- łyżeczka jogurtu (ok. 10 g),
na nadzienie:
- opakowanie budyniu bez cukru (ok. 40 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 1/2 szklanki malin (ok. 60 g),
- 1/2 szklanki jagód (ok. 78 g).
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g),
- żółtko jaja (ok. 18 g),
- ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g),
- łyżeczka jogurtu (ok. 10 g),
na nadzienie:
- opakowanie budyniu bez cukru (ok. 40 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 1/2 szklanki malin (ok. 60 g),
- 1/2 szklanki jagód (ok. 78 g).
Sposób
przygotowania
1.
Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem.
2.
Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu
połączenia się składników.
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
4. Ciasto dzielimy na 12 części.
5. Foremki wykładamy ciastem.
6. Ciasto nakłuwamy widelcem.
7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia).
8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
9. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
10. Tartaletki napełniamy ciepłym budyniem i dekorujemy owocami.
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
4. Ciasto dzielimy na 12 części.
5. Foremki wykładamy ciastem.
6. Ciasto nakłuwamy widelcem.
7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia).
8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
9. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
10. Tartaletki napełniamy ciepłym budyniem i dekorujemy owocami.
Tartaletki
z budyniem i owocami są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości,
- witaminę C (pochodzącą z malin i jagód), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- witaminę C (pochodzącą z malin i jagód), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej tartaletki:
Porcja waży: ok. 86 g
Energia: 168,6 kcal
Białko: 3,4 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 21,7 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.