piątek, 21 lipca 2017

Tartaletki z budyniem i owocami

Składniki
(na 12 sztuk)

na ciasto:
- pół kostki masła (ok. 100 g),
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g),
- żółtko jaja (ok. 18 g),
- ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g),
- łyżeczka jogurtu (ok. 10 g),

na nadzienie:
- opakowanie budyniu bez cukru (ok. 40 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 1/2 szklanki malin (ok. 60 g),
- 1/2 szklanki jagód (ok. 78 g).



Sposób przygotowania


1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem.
2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników.
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
4. Ciasto dzielimy na 12 części.
5. Foremki wykładamy ciastem.
6. Ciasto nakłuwamy widelcem.
7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia).
8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
9. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
10. Tartaletki napełniamy ciepłym budyniem i dekorujemy owocami.





Tartaletki z budyniem i owocami są bogate w:


- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z malin i jagód), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej tartaletki:


Porcja waży: ok. 86 g
Energia: 168,6 kcal
Białko: 3,4 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 21,7 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.