piątek, 2 czerwca 2017

Pęczotto z młodą kapustą, cukinią i kurczakiem

Składniki
(na 1 porcję)

- mała cebula (ok. 70 g),
- 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g),
- pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- 1/3 małej główki młodej kapusty (ok. 200 g),
- 1/2 mniejszej cukinii (ok. 112 g),
- łyżka szczypiorku (ok. 8 g),
- przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Do cebuli dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty.
3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem).
4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.
5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ok. 10 min.
6. Całość doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu.
7. Pęczotto posypujemy szczypiorkiem.



Pęczotto z młodą kapustą, cukinią i kurczakiem jest bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,

- witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 650 g
Energia: 502,0 kcal
Białko: 42,5 g
Tłuszcze: 13,9 g
Węglowodany: 61,0 g
Błonnik pokarmowy: 10,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz