(na 1 porcję)
- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml),
- łyżeczka skórki z cytryny (ok. 5 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g),
- pół łyżeczki żelatyny (ok. 3 g),
- 5 truskawek (ok. 75 g).
Sposób przygotowania
1. Łączymy jogurt z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i cukrem pudrem.
2. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
3. Żelatynę podgrzewamy (nie gotujemy).
4. Gdy żelatyna przestygnie łączymy ją z jogurtem.
5. Jogurt przelewamy do szklanki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
6. Truskawki miksujemy na gładki mus.
7. Jogurtowo – cytrynową piankę polewamy musem truskawkowym.
Jogurtowo – cytrynowa pianka z musem truskawkowym jest bogata w:
- wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów,
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowoworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 290 g
Energia: 164,2 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 3,9 g
Węglowodany: 23,1 g
Błonnik pokarmowy: 1,9 g
Energia: 164,2 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 3,9 g
Węglowodany: 23,1 g
Błonnik pokarmowy: 1,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.