piątek, 26 maja 2017

Lody wiśniowe

Składniki
(na 4 porcje)

- 2 banany (ok. 230 g),
- 250 g wiśni bez pestek,
- duże opakowanie jogurtu greckiego (ok. 400 g).


Sposób przygotowania


1. Miksujemy banany z wiśniami i jogurtem.
2. Masę przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 8 h (warto kilka razy przemieszać masę).



Lody wiśniowe są bogate w:

- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
- wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów,
- witaminę C (pochodzącą z wiśni), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 201,7 kcal
Białko: 5,0 g
Tłuszcze: 9,5 g
Węglowodany: 25,6 g
Błonnik pokarmowy: 1,6 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz