Składniki
(na 1 porcję)
- filet z łososia (ok. 100 g),
- 3 młode ziemniaki (ok. 210 g),
- 6 szparagów (ok. 138 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g)
- cytryna,
- sól,
- pieprz,
- koperek,
- ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g).
Sposób przygotowania:
1. Filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy łososia obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min.
2. Przygotowujemy sos koperkowy: mieszamy jogurt naturalny z pokrojonym koperkiem, sokiem z cytryny szczyptą soli i pieprzu.
3. Szparagi gotujemy w wysokim garnku „na stojąco” przez ok. 10 min.
4. Ugotowane szparagi podsmażamy na łyżeczce masła.
4. Ugotowane szparagi podsmażamy na łyżeczce masła.
5. Łososia podajemy z ziemniakami, szparagami i sosem koperkowym.
Łosoś z młodymi ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z łososia),
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie,
- żelazo (pochodzące z szparagów), które jest składnikiem hemoglobiny,
- olejek eteryczny (pochodzący z koperku), który poprawia trawienie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 551 g
Energia: 421,4 kcal
Białko: 30,7 g
Tłuszcze: 12,7 g
Węglowodany: 48,0 g
Błonnik pokarmowy : 7,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.