czwartek, 8 czerwca 2017

Granola truskawkowa

Składniki
(na 10 porcji)


- 200 g truskawek,
- 3 szklanki płatków owsianych (ok. 330 g),
- 1/2 szklanki płatków migdałów (ok. 45 g),
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 45 g),
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (ok. 70 g).


Sposób przygotowania

1. Truskawki blendujemy na gładki mus.
2. Mus truskawkowy mieszamy z płatkami owsianymi.
3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać).
5. Do granoli dodajemy podprażone migdały, wiórki kokosowe i posiekaną żurawinę.







Granola truskawkowa jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 70 g
Energia: 207,1 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 32,6 g
Błonnik pokarmowy: 4,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.