Składniki
(na 1 porcję)
- 3 łyżki kaszy bulgur (ok. 39 g),
- jajko (ok. 50 g),
- 1/3 awokado (ok. 47 g),
- 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g)
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g),
- łyżka szczypiorku (ok. 8 g).
Sposób przygotowania
1. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu.
2. Gotujemy jajko na twardo.
3. Awokado kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Pomidorki przekrawamy na pół a wystudzone jajko na ćwiartki.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i musztardą.
6. Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi nasionami słonecznika i szczypiorkiem.
Kasza bulgur z jajem, awokado i pomidorkami jest bogata w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo.
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 428,2 kcal
Białko: 14,6 g
Tłuszcze: 26,1 g
Węglowodany: 40,5 g
Błonnik pokarmowy: 10,5 g
Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 428,2 kcal
Białko: 14,6 g
Tłuszcze: 26,1 g
Węglowodany: 40,5 g
Błonnik pokarmowy: 10,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.