Składniki
(na
4 porcje)
- cebula (ok.70 g),
-
łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
-
marchew (ok. 105 g),
-
1/4 woreczka ryżu parabolicznego (ok. 25 g),
- makrela wędzona bez ości i skóry (ok. 120 g),
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 75 g),
- makrela wędzona bez ości i skóry (ok. 120 g),
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 75 g),
-
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka
wędzona, papryka ostra, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju (z dodatkiem liścia
laurowego i ziela angielskiego).
2. Marchew obieramy, trzemy na tarce, dodajemy do cebuli i dusimy ok. 10 min.
2. Marchew obieramy, trzemy na tarce, dodajemy do cebuli i dusimy ok. 10 min.
3.
Łączymy warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) z
ugotowanym ryżem, rozdrobnioną makrelą i koncentratem
pomidorowym.
4. Paprykarz doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, papryką słodką, wędzoną, ostrą, szczyptą soli i pieprzu.
4. Paprykarz doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, papryką słodką, wędzoną, ostrą, szczyptą soli i pieprzu.
Paprykarz
jest bogaty w:
- kwasy omega-3
(pochodzące z makreli), które działają przeciwzapalnie,
-
likopen (pochodzący
z koncentratu pomidorowego), który przeciwdziała procesom starzenia się,
-
substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok.
110 g
Energia: 145,2
kcal
Białko:
8,4 g
Tłuszcze:
8,2 g
Węglowodany:
11,8 g
Błonnik
pokarmowy: 1,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.