środa, 28 czerwca 2017

Kolorowa sałatka

Składniki
(na 1 porcję)

- 4 liście sałaty (ok. 20 g),
- marchew (ok. 105 g),
- 3 plastry sera żółtego (ok. 45 g),
- pół mniejszej cukinii (ok. 112 g),
- pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 g),
- skórka z cytryny,
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- 2 pomidorki koktajlowe (ok. 40 g),
- łyżka szczypiorku (ok. 8 g).
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Sałatę kroimy w paski.
2. Obraną marchew, ser i cukinię trzemy na tarce.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, koperkiem, szczyptą soli i pieprzu.
4. Wszystkie składniki układamy warstwowo.
5. Sałatkę dekorujemy pomidorkami i szczypiorkiem.



Kolorowa sałatka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,

-
wapń (pochodzący z sera żółtego i jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 440 g
Energia: 256,4 kcal
Białko: 19,2 g
Tłuszcze: 12,8 g
Węglowodany: 22,1 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz