środa, 5 lipca 2017

Sałatka z rukolą, truskawkami i fetą

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- 5 truskawek (ok. 75 g),
- 1/3 kostki sera typu feta (ok. 90 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g).


Sposób przygotowania


1. Truskawki przekrawamy na pół.
2. Ser typu feta kroimy w kostkę.
3. Truskawki i ser układamy na rukoli.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny.
5. Prażymy nasiona słonecznika.
6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasiona słonecznika.





Sałatka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 240 g
Energia: 359,4 kcal
Białko: 18,7 g
Tłuszcze: 26,5 g
Węglowodany: 15,2 g
Błonnik pokarmowy: 2,9 g


2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis. Jeszcze muszę dorwać jakieś truskaweczki, bo coś ostatnio nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, idealna na lekki, letni obiad :) Muszę przy okazji pochwalić się, że wreszcie zebrałam się w sobie i wykonałam sobie pełny profil pokarmowy, ponieważ czułam się kiepsko mimo zdrowej diety (dla chętnych: alergiczne.info/profil-pokarmowy/) i wyszła mi nietolerancja glutenu. Odkąd wykluczyłam go z diety, jest dużo lepiej.

    OdpowiedzUsuń