Składniki
(na
1 porcję)
- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- 5 truskawek (ok. 75 g),
- 1/3 kostki sera typu feta (ok. 90 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g),
-
łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g).
- łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g).
Sposób przygotowania
1.
Truskawki przekrawamy na pół.
2. Ser typu feta kroimy w kostkę.
3. Truskawki i ser układamy na rukoli.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny.
5. Prażymy nasiona słonecznika.
6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasiona słonecznika.
2. Ser typu feta kroimy w kostkę.
3. Truskawki i ser układamy na rukoli.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny.
5. Prażymy nasiona słonecznika.
6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasiona słonecznika.
Sałatka
jest bogata w:
-
błonnik
pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo.
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 240 g
Energia:
359,4 kcal
Białko:
18,7 g
Tłuszcze:
26,5 g
Węglowodany:
15,2 g
Błonnik
pokarmowy: 2,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.