Składniki
(na 1 porcję)
- 2 średnie marchewki (ok. 210 g),
- 2 ogórki gruntowe (ok. 72 g),
Sposób przygotowania
1. Warzywa obieramy.
2. Warzywa kroimy w słupki i podajemy z domowym hummusem.
1. Warzywa obieramy.
2. Warzywa kroimy w słupki i podajemy z domowym hummusem.
Warzywa z hummusem są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości,
-
cynk (pochodzącą z ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy
wygląd włosów i paznokci,
-
lecytynę (pochodzącą z sezamu), która korzystnie wpływa na
koncentrację i pamięć.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 380 g
Energia: 282,5 kcal
Białko: 10,1 g
Tłuszcze: 15,0 g
Węglowodany: 36,6 g
Błonnik pokarmowy: 9,0 g
Porcja waży: ok. 380 g
Energia: 282,5 kcal
Białko: 10,1 g
Tłuszcze: 15,0 g
Węglowodany: 36,6 g
Błonnik pokarmowy: 9,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.