Składniki
(na
7 sztuk)
-
szklanka daktyli (ok. 100 g),
-
szklanka prażonych orzechów ziemnych (ok. 240 g),
-
szklanka wiórków kokosowych (ok. 90 g).
Sposób
przygotowania
1.
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
2.
Daktyle miksujemy (bez wody).
3.
Orzechy ziemne rozdrabniamy (bardzo dokładnie – na pył)
4.
Mieszamy daktyle z orzechami i wiórkami.
5.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
6.
Wykrawamy batony.
Batony
energetyczne są bogate w:
- magnez, który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 308,0 kcal
Białko: 9,7 g
Tłuszcze: 24,0 g
Węglowodany: 20,4 g
Błonnik
pokarmowy: 6,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.