Składniki:
(na 8 porcji)
(na 8 porcji)
- 5 łyżek ziaren sezamu (50 g),
- 2 łyżki oliwy extra vergine (20 g),
- mały ząbek czosnku,
- sok z
połówki cytryny,
- puszka ciecierzycy (250 g),
- 50 ml zimnej przegotowanej wody,
- sól.
Sposób przygotowania:
- puszka ciecierzycy (250 g),
- 50 ml zimnej przegotowanej wody,
- sól.
Sposób przygotowania:
1. Prażymy ziarna sezamu i blendujemy z oliwą z
oliwek.
2. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, odsączoną ciecierzycę, wodę i miksujemy na gładką pastę.
2. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, odsączoną ciecierzycę, wodę i miksujemy na gładką pastę.
3. Doprawiamy do smaku.
Hummus jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- cynk (pochodzącą z ciecierzycy), który odpowiada za
prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- lecytynę
(pochodzącą z sezamu), która korzystnie wpływa na koncentrację i pamięć.
Porcja waży: ok. 50 g
Energia: 108,2 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcze: 7,3 g
Węglowodany: 8,1 g
Błonnik pokarmowy: 0,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.