(na
14 sztuk)
- opakowanie drożdży suszonych (7g),
- opakowanie drożdży suszonych (7g),
- 2
szklanki mąki pełnoziarnistej (260g),
- 150
ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g),
-
łyżka ziół prowansalskich,
- 3
ząbki czosnku,
- 1 żółtko do posmarowania (20g)
- łyżka sezamu do posypania (10g)
Sposób przygotowania
- 1 żółtko do posmarowania (20g)
- łyżka sezamu do posypania (10g)
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek, ziołami, wyciśniętym
czosnkiem i letnią wodą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
2. Ciasto dzielimy na 14 części i każdą rolujemy w cienkie wałki, które
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do
wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Grissini smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy w 200⁰C przez ok. 10-15 min.
Grissini są bogate w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie.
Porcja waży: ok. 30 g
Energia: 70,76 kcal
Białko: 2,41 g
Tłuszcze: 2,00 g
Węglowodany: 12,65 g
Błonnik pokarmowy : 1,98 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.