piątek, 7 lutego 2014

Grissini

Składniki:
(na 14 sztuk)
- opakowanie drożdży suszonych (7g),
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (260g),
- 150 ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g),
- łyżka ziół prowansalskich,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 żółtko do posmarowania (20g)
- łyżka sezamu do posypania (10g)

Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek, ziołami, wyciśniętym czosnkiem i letnią wodą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
2. Ciasto dzielimy na 14 części i każdą rolujemy w cienkie wałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Grissini smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy w 200C przez ok. 10-15 min.




Grissini są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie. 

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 30 g  
Energia: 70,76 kcal   
Białko: 2,41 g   
Tłuszcze: 2,00 g  
Węglowodany: 12,65 g 
Błonnik pokarmowy : 1,98 g








Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.