czwartek, 30 stycznia 2014

Kiełki

Składniki:

- nasiona kiełków rzodkiewki,
- przegotowana woda.

Sposób przygotowania:

1. Moczymy wypłukane nasiona w ciepłej, przegotowanej wodzie przez ok. 3-6 h.
2. Rozkładamy równomiernie nasiona na siatce kiełkownicy.
3. Przepłukujemy kiełki  i zlewamy wodę 2 razy dziennie.




Kiełki rzodkiewki są bogate w:

- witaminę C, która jest antyoksydantem,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- cynk, który poprawia sprawność intelektualną,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny,
- wapń, który zapewnia prawidłową budowę kości.

Wartość odżywcza jednej łyżki:

Porcja waży: ok. 8 g  
Energia: 3,00 kcal   
Białko: 0,3 g   
Tłuszcze: 0,2 g  
Węglowodany: 3,6 g 
Błonnik pokarmowy : 0,2 g







Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz