Składniki
(na 4 porcje)
(na 4 porcje)
- pół kostki twarogu półtłustego (ok. 100 g),
- 3 łyżki jogurtu (ok. 60 g),
- ogórek gruntowy (ok. 36 g),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g),
- przyprawy: sól i pieprz kolorowy.
Sposób przygotowania
1.
Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem.
2. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę.
3. Szczypiorek drobno siekamy.
4. Prażymy nasiona słonecznika.
5. Twaróg łączymy z ogórkiem, szczypiorkiem i nasionami słonecznika.
6. Pastę doprawiamy szczyptą soli i pieprzem kolorowym.
2. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę.
3. Szczypiorek drobno siekamy.
4. Prażymy nasiona słonecznika.
5. Twaróg łączymy z ogórkiem, szczypiorkiem i nasionami słonecznika.
6. Pastę doprawiamy szczyptą soli i pieprzem kolorowym.
Zielona pasta twarogowa jest bogata w:
-
wapń (pochodzący z twarogu i jogurtu), który jest składnikiem
kości i zębów.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 55 g
Energia: 56,4 kcal
Białko: 6,0 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 2,7 g
Porcja waży: ok. 55 g
Energia: 56,4 kcal
Białko: 6,0 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 2,7 g
Błonnik
pokarmowy:
0,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.