środa, 26 kwietnia 2017

Granola czekoladowa z orzechami

Składniki
(na 10 porcji)


- 2 banany (ok. 230 g),
- łyżeczka kakao (ok. 5 g),
- 3 szklanki płatków owsianych (ok. 330 g),
- 100 g orzechów laskowych,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g).



Sposób przygotowania

1. Banany z dodatkiem kakao blendujemy na gładki mus.
2. Mus bananowo-czekoladowy mieszamy z płatkami owsianymi.
3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać).
5. Do granoli dodajemy rozdrobnione orzechy i pokruszoną gorzką czekoladę.





Granola czekoladowa jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,

- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 72 g
Energia: 238,9 kcal
Białko: 6,0 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany: 33,1 g
Błonnik pokarmowy: 3,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.