Składniki
(na
2 porcje)
-
4 jajka (ok. 200 g),
- pół awokado (ok. 70 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml),
- 1 mały pomidor (ok. 100 g),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Jaja gotujemy na twardo.
2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki.
3. Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka.
4. Rozgniatamy żółtka.
5. Awokado obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w drobną kosteczkę.
6. Pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę.
7. Siekamy szczypiorek.
8. Rozgniatamy żółtka.
9. Łączymy żółtka z awokado, pomidorem i szczypiorkiem.
10. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
11. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem.
- pół awokado (ok. 70 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml),
- 1 mały pomidor (ok. 100 g),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Jaja gotujemy na twardo.
2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki.
3. Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka.
4. Rozgniatamy żółtka.
5. Awokado obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w drobną kosteczkę.
6. Pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę.
7. Siekamy szczypiorek.
8. Rozgniatamy żółtka.
9. Łączymy żółtka z awokado, pomidorem i szczypiorkiem.
10. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
11. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem.
Jaja faszerowane są bogate w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj) które pełni funkcje budulcową,- lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy,
-
jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które
działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 198 g
Energia: 205,9 kcal
Białko: 14,0 g
Tłuszcze: 15,3 g
Węglowodany: 5,6 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g
Porcja waży: ok. 198 g
Energia: 205,9 kcal
Białko: 14,0 g
Tłuszcze: 15,3 g
Węglowodany: 5,6 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.