(na 8 porcji)
- pół kostki masła (ok. 100 g),
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 130 g),
- żółtko jaja (ok. 18 g),
- ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g),
- łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g),
- 3 łyżeczki dżemu np. z czarnej porzeczki (ok. 45 g),
- pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g),
- pół szklanki wody (ok. 125 ml),
- 1/4 puszki mleka kokosowego (ok. 100 ml),
- łyżka miodu (ok. 24 g),
- do dekoracji: wiórki kokosowe, suszona żurawina i płatki migdałów.
Sposób przygotowania
1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem.
2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników.
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.
5. Z ciasta wykrawamy prostokąt i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Z reszty ciasta wylepiamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 15 min.
6. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy.
7. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego.
8. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem miodu na gładki krem.
9. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy dżem a następnie krem kokosowy.
10. Mazurek dekorujemy wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i migdałami.
Mazurek jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 89 g
Energia: 265,4 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 16,1 g
Węglowodany: 30,0 g
Błonnik pokarmowy: 2,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.