poniedziałek, 27 marca 2017

Słodkie risotto z kurczakiem

Składniki
(na 1 porcję)

- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- mała cebula (ok. 70 g),
- pierś z kurczaka (ok. 100 g),
- plaster świeżego ananasa (ok. 80 g),
- 1/2 puszki krojonych pomidorów lub przecier pomidorowy (ok. 200 g),
- pół woreczka kolorowego ryżu (ok. 50 g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano.


Sposób przygotowania

1. Cebulę kroimy na drobno i szklimy na oleju.
2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i smażymy kilka minut.
4. Do mięsa dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, krojone pomidory i dusimy kilka minut.
5. Podajemy z ugotowanym ryżem.




Słodkie risotto z kurczakiem jest bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które jest składnikiem budulcowym,
- likopen
(pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- bromelinę (pochodzącą z ananasa), która wspomaga trawienie.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 550 g
Energia: 402,4 kcal
Białko: 28,0 g
Tłuszcze: 8,0 g
Węglowodany: 62,1 g
Błonnik pokarmowy: 8,6 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz