Składniki
(na 1 porcję)
- mięso z piersi
kurczaka (ok. 150 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- cebula (ok.70
g),
- 2 łyżki koperku (ok. 16 g),
- 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g),
- 2 łyżki koperku (ok. 16 g),
- 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g),
- przyprawy: sól i
pieprz.
Sposób
przygotowania
1. Gotujemy pierś
z kurczaka.
2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
3. Do cebuli
dodajemy rozdrobnione mięso z piersi kurczaka i posiekany
koperek.
4. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zagęszczamy jogurtem greckim (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
5. Potrawkę podajemy z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.
4. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zagęszczamy jogurtem greckim (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
5. Potrawkę podajemy z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.
Potrawka
jest bogata w:
- pełnowartościowe
białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 550 g
Energia:
453,7 kcal
Białko:
31,5 g
Tłuszcze:
16,0 g
Węglowodany:
48,8 g
Błonnik
pokarmowy: 6,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.