poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Potrawka z kurczaka

Składniki
(na 1 porcję)

- mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- cebula (ok.70 g),
- 2 łyżki koperku (ok. 16 g),
- 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g),
- przyprawy: sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Gotujemy pierś z kurczaka.
2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
3. Do cebuli dodajemy rozdrobnione mięso z piersi kurczaka i posiekany koperek.
4. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zagęszczamy jogurtem greckim (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
5. Potrawkę podajemy z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.





Potrawka jest bogata w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 550 g
Energia: 453,7 kcal
Białko: 31,5 g
Tłuszcze: 16,0 g
Węglowodany: 48,8 g
Błonnik pokarmowy: 6,6 g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.