Składniki
(na 1 porcję)
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g),
- suszony pomidor z zalewy (ok. 20 g),
- świeży ogórek (ok. 36 g),
- 2 łyżki kukurydzy (ok. 30 g),
- 2 łyżki kaszy pęczak (ok. 30 g),
- listki świeżej kolendry,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- przyprawy: curry, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
1. Kroimy pierś z kurczaka w kostkę, marynujemy w oleju i przyprawach (curry, sól, pieprz), i smażymy na patelni teflonowej kilka minut.
2. Kroimy ogórka i suszonego pomidora w kostkę.
3. Siekamy kolendrę.
4. Łączymy kurczaka z ogórkiem, suszonymi pomidorami, kukurydzą, ugotowaną kaszą pęczak, oliwą z oliwek i kolendrą.
Sałatka jest bogata w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym,
-
magnez (pochodzący z kaszy), który reguluje przewodzenie bodźców
nerwowych.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 399,5 kcal
Białko: 26,1 g
Tłuszcze: 20,0 g
Węglowodany: 32,8 g
Błonnik pokarmowy: 3,8 g
Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 399,5 kcal
Białko: 26,1 g
Tłuszcze: 20,0 g
Węglowodany: 32,8 g
Błonnik pokarmowy: 3,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.