poniedziałek, 20 marca 2017

Zupa z boczniakami

Składniki
(na 4 porcje)

- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- boczniaki (ok. 400 g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
2. Myjemy dokładnie boczniaki.
3. Boczniaki kroimy w cienkie paski a obraną marchewkę w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy kilka minut.
4. Całość zalewamy wodą z dodatkiem przypraw i gotujemy ok. 30 min.




Zupa z boczniakami jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 300 ml
Energia: 74,5 kcal
Białko: 4,1 g
Tłuszcze: 3,1 g
Węglowodany: 11,9 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g

2 komentarze:

  1. Czyżby był jakiś sezon na boczniaki, który przegapiłam, ponieważ już któryś przepis widzę z ich użyciem? Uwielbiam je osobiście i uważam, że można mnostwo fajnych rzeczy z nimi zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam boczniaki w każdej postaci :) Świetny przepis, prosty, smaczny i błyskawiczny.

    OdpowiedzUsuń