Składniki
(na 4 porcje)
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- boczniaki (ok. 400 g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
(na 4 porcje)
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- boczniaki (ok. 400 g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
2. Myjemy dokładnie boczniaki.
3. Boczniaki kroimy w cienkie paski a obraną marchewkę w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy kilka minut.
4. Całość zalewamy wodą z dodatkiem przypraw i gotujemy ok. 30 min.
Zupa z boczniakami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit.
Porcja waży: ok. 300 ml
Energia: 74,5 kcal
Białko: 4,1 g
Tłuszcze: 3,1 g
Węglowodany: 11,9 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.