Składniki
- duże opakowanie orzechów laskowych
(ok. 200 g),
- pół szklanki daktyli (ok. 50 g),
- 3 łyżki kakao (ok. 30 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml).
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.).
2. Orzechy prażymy na suchej patelni i pozbawiamy skórki.
3. Orzechy blendujemy na masło orzechowe.
4. Daktyle (bez wody) blendujemy na gładką pastę.
5. Łączymy masło orzechowe z pastą z daktyli, kakao i mlekiem.
- pół szklanki daktyli (ok. 50 g),
- 3 łyżki kakao (ok. 30 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml).
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.).
2. Orzechy prażymy na suchej patelni i pozbawiamy skórki.
3. Orzechy blendujemy na masło orzechowe.
4. Daktyle (bez wody) blendujemy na gładką pastę.
5. Łączymy masło orzechowe z pastą z daktyli, kakao i mlekiem.
Krem jest bogaty w:
-
magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje
przewodzenie bodźców nerwowych,
-
jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów
laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej łyżeczki:
Porcja waży: ok. 15 g
Energia: 57,4 kcal
Białko: 1,4 g
Tłuszcze: 4,7 g
Węglowodany: 3,2 g
Błonnik pokarmowy: 0,9 g
Porcja waży: ok. 15 g
Energia: 57,4 kcal
Białko: 1,4 g
Tłuszcze: 4,7 g
Węglowodany: 3,2 g
Błonnik pokarmowy: 0,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.