niedziela, 5 marca 2017

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Składniki

- duże opakowanie orzechów laskowych (ok. 200 g),
- pół szklanki daktyli (ok. 50 g),
- 3 łyżki kakao (ok. 30 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.).
2
. Orzechy prażymy na suchej patelni i pozbawiamy skórki.
3. Orzechy blendujemy na masło orzechowe.
4. Daktyle (bez wody) blendujemy na gładką pastę.
5. Łączymy masło orzechowe z pastą z daktyli, kakao i mlekiem.



Krem jest bogaty w:

- magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej łyżeczki:

Porcja waży: ok. 15 g
Energia: 57,4 kcal
Białko: 1,4 g
Tłuszcze: 4,7 g
Węglowodany: 3,2 g
Błonnik pokarmowy: 0,9 g

2 komentarze:

  1. Niestety, jestem jedną z tych osób, które nie potrafią przejść obojętnie obok słodkich smarowideł typu Nutella. Zdaję sobie sprawę, że to niezbyt zdrowe podejście, dlatego co jakiś czas przygotowuję domowy odpowiednik. Na razie moim nr. 1 jest czekośliwka z gorzką czekoladą, ale chętnie spróbuję czegoś nowego. Połączenie orzechów laskowych i daktyli jest dość ciekawe i wygląda całkiem smacznie. Nie ma tu ani grama zbędnego cukru (tyle co w daktylach) ani kontrowersyjnych składników, więc taki krem bije na głowę wszystkie sklepowe wynalazki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam czekoladę <3 Czy mogę prosić przepis na czekośliwkę?;-)

    OdpowiedzUsuń