niedziela, 5 marca 2017

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Składniki

- duże opakowanie orzechów laskowych (ok. 200 g),
- pół szklanki daktyli (ok. 50 g),
- 3 łyżki kakao (ok. 30 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.).
2
. Orzechy prażymy na suchej patelni i pozbawiamy skórki.
3. Orzechy blendujemy na masło orzechowe.
4. Daktyle (bez wody) blendujemy na gładką pastę.
5. Łączymy masło orzechowe z pastą z daktyli, kakao i mlekiem.



Krem jest bogaty w:

- magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej łyżeczki:

Porcja waży: ok. 15 g
Energia: 57,4 kcal
Białko: 1,4 g
Tłuszcze: 4,7 g
Węglowodany: 3,2 g
Błonnik pokarmowy: 0,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.