Składniki
(na
1 porcję)
- garść rukoli (ok. 20 g),
- plaster świeżego ananasa (ok. 80 g),
- łyżka migdałów (ok. 10 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
-
2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml),
- tarta skórka z cytryny.
- tarta skórka z cytryny.
Sposób przygotowania
1.
Mieszamy rukolę z pokrojonym w kostkę ananasem i migdałami.
2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i skórką z cytryny).
2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i skórką z cytryny).
Sałatka jest bogata w:
-
błonnik
pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 128 g
Energia:
128,2 kcal
Białko:
2,9 g
Tłuszcze:
5,2 g
Węglowodany:
19,6 g
Błonnik
pokarmowy: 2,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.