Składniki
(na
1 porcję)
- pół cebuli (ok. 35 g),
- 1/4 papryki (ok. 38 g),
- 3 pomidorki koktajlowe (ok. 60 g),
- kabanos drobiowy Konspol (ok. 28 g),
- 2 jajka (ok. 100 g),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g).
Sposób przygotowania
1. Szklimy na oleju drobno pokrojoną cebulę.
2. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidorki poprzekrawane na pół i kabanosa pokrojonego w plastry.
3. Jaja rozkłócamy z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.
4. Całość zalewamy rozkłóconymi jajami i smażymy pod przykryciem ok. 3-5 min.
5. Omlet posypujemy szczypiorkiem.
Omlet jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj) które pełni funkcje budulcową,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 280 g
Energia: 288,7 kcal
Białko: 20,9 g
Tłuszcze: 20,3 g
Węglowodany: 8,3 g
Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Porcja waży: ok. 280 g
Energia: 288,7 kcal
Białko: 20,9 g
Tłuszcze: 20,3 g
Węglowodany: 8,3 g
Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.