poniedziałek, 20 lutego 2017

Krem szpinakowy

Składniki
(na 1 porcję)

- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- szpinak świeży lub mrożony (ok. 30 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- duży ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, suszone warzywa, sos sojowy,
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g).


Sposób przygotowania

1. Szklimy cebulę na oleju.
2. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek i suszone warzywa.
3. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min.
4. Do ziemniaków dodajemy szpinak i razem gotujemy ok. 5 min.
5. Warzywa miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego.
6. Krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.



Krem szpinakowy jest bogaty w:

- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 450 ml
Energia: 248,1 kcal
Białko: 7,1 g
Tłuszcze: 6,0 g
Węglowodany: 44,7 g
Błonnik pokarmowy: 6,7 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.