Składniki
(na
1 porcję)
-
cebula (ok. 70 g),
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- szpinak świeży lub mrożony (ok. 30 g),
- szpinak świeży lub mrożony (ok. 30 g),
-
3 ziemniaki (ok. 210 g),
- duży ząbek czosnku,
- duży ząbek czosnku,
-
przyprawy: sól, pieprz, suszone warzywa, sos sojowy,
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g).
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g).
Sposób
przygotowania
1.
Szklimy cebulę na oleju.
2.
Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciśnięty przez
praskę czosnek i suszone warzywa.
3. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min.
4. Do ziemniaków dodajemy szpinak i razem gotujemy ok. 5 min.
5. Warzywa miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego.
6. Krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.
3. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min.
4. Do ziemniaków dodajemy szpinak i razem gotujemy ok. 5 min.
5. Warzywa miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego.
6. Krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.
Krem
szpinakowy jest bogaty w:
-
żelazo (pochodzące ze
szpinaku), które jest składnikiem krwi.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 450 ml
Energia: 248,1 kcal
Białko: 7,1 g
Tłuszcze: 6,0 g
Węglowodany: 44,7 g
Błonnik pokarmowy: 6,7 g
Porcja waży: ok. 450 ml
Energia: 248,1 kcal
Białko: 7,1 g
Tłuszcze: 6,0 g
Węglowodany: 44,7 g
Błonnik pokarmowy: 6,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.