środa, 15 lutego 2017

Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki

Składniki
(na 1 porcję)

- filet z pstrąga łososiowego (ok. 100 g),
- pół szklanki świeżego soku z pomarńczy (ok. 125 ml),
- pół woreczka ryżu parabolicznego (ok. 50 g)
- 2 plastry pomarańczy (ok. 80 g),
- marchew (ok. 105 g),
- małe jabłko (ok. 100 g),
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.


Sposób przygotowania

1. Filet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku z pomarańczy, soli, pieprzu i papryce słodkiej.
2. Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach a jabłko na dużych oczkach).
3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min.
4. Pstrąga podajemy z plastrami pomarańczy w towarzystwie ryżu i surówki.
5. Całość posypujemy natką pietruszki.



Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z pstrąga),
- kwasy omega-3 (pochodzące z pstrąga), które działają przeciwzapalnie,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 610 g
Energia: 510,4 kcal
Białko: 25,4 g
Tłuszcze: 11,0 g
Węglowodany: 83,1 g
Błonnik pokarmowy: 8,3 g


1 komentarz: