Składniki
(na
1 porcję)
-
filet z pstrąga łososiowego (ok. 100 g),
- pół szklanki świeżego soku z pomarńczy (ok. 125 ml),
- pół szklanki świeżego soku z pomarńczy (ok. 125 ml),
-
pół woreczka ryżu parabolicznego (ok. 50 g)
-
2 plastry pomarańczy (ok. 80 g),
- marchew (ok. 105 g),
- małe jabłko (ok. 100 g),
- marchew (ok. 105 g),
- małe jabłko (ok. 100 g),
-
natka pietruszki,
-
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.
Sposób
przygotowania
1.
Filet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku z pomarańczy, soli,
pieprzu i papryce słodkiej.
2. Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach a jabłko na dużych oczkach).
3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min.
2. Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach a jabłko na dużych oczkach).
3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min.
4.
Pstrąga podajemy z plastrami pomarańczy w towarzystwie ryżu i
surówki.
5. Całość posypujemy natką pietruszki.
5. Całość posypujemy natką pietruszki.
Pstrąg
w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki jest bogaty w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z pstrąga),
-
kwasy omega-3 (pochodzące z pstrąga), które działają przeciwzapalnie,
-
β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem,
działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 610 g
Energia:
510,4 kcal
Białko:
25,4 g
Tłuszcze:
11,0 g
Węglowodany:
83,1 g
Błonnik
pokarmowy: 8,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.