Składniki
(na 12 sztuk)
- woreczek kaszy jaglanej (ok. 100
g),
- szklanka wody (ok. 250 ml),
- mała puszka mleka kokosowego (ok. 200 ml),
- 3 łyżki migdałów (ok. 30 g),
- szklanka wody (ok. 250 ml),
- mała puszka mleka kokosowego (ok. 200 ml),
- 3 łyżki migdałów (ok. 30 g),
- szklanka wiórków kokosowych (ok.
100 g),
- 2 łyżki miodu (ok. 48 g).
Sposób przygotowania
- 2 łyżki miodu (ok. 48 g).
Sposób przygotowania
1.
Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min.
2. Zdejmujemy skórkę z migdałów.
3. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy.
4. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego.
5. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy na gładką pastę.
6. Kaszę łączymy z miodem, posiekanymi migdałami i 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
7. Gdy masa przestygnie, formujemy praliny i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
2. Zdejmujemy skórkę z migdałów.
3. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy.
4. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego.
5. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy na gładką pastę.
6. Kaszę łączymy z miodem, posiekanymi migdałami i 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
7. Gdy masa przestygnie, formujemy praliny i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Praliny są bogate w:
-
witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która
reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.
Wartość
odżywcza jednej praliny:
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 132,2 kcal
Białko: 1,9 g
Tłuszcze: 9,7 g
Węglowodany: 11,9 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 132,2 kcal
Białko: 1,9 g
Tłuszcze: 9,7 g
Węglowodany: 11,9 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.