Składniki
(na
1 porcję)
na ciasto:
-
pół szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 65 g),
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
-
1/4 łyżeczki soli,
-
letnia przegotowana woda,
na farsz:
-
łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
-
filet z piersi kurczaka (ok. 100 g),
-
2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- cebula (ok. 70 g),
-
ząbek czosnku,
- pół papryki (ok. 75 g),
- 5 pieczarek (ok. 100 g),
- pół cukinii (ok. 112 g),
- 50 g szpinaku,
- 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g),
- pół papryki (ok. 75 g),
- 5 pieczarek (ok. 100 g),
- pół cukinii (ok. 112 g),
- 50 g szpinaku,
- 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g),
-
przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek.
Sposób
przygotowania
1.
Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy
ciasto.
2.
Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych
przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej.
3.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju.
4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i w plastry pieczarki.
5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut.
4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i w plastry pieczarki.
5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut.
4.
Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3
łyżki wody, sól, pieprz i bazylię.
5.
Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy.
6.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy
rozwałkowane ciasto.
7.
Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, farsz warzywny, kurczaka i
posypujemy pokruszoną fetą.
8.
Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min.
Podpłomyki
są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża stężenie cholesterolu i zwiększa
perystaltykę jelit,
-
witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem,
działa przeciwnowotworowo,
- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi.
- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok.
650 g
Energia: 682,9 kcal
Białko: 52,2 g
Tłuszcze: 29,9 g
Węglowodany: 64,1
Błonnik pokarmowy: 13,4 g
Energia: 682,9 kcal
Białko: 52,2 g
Tłuszcze: 29,9 g
Węglowodany: 64,1
Błonnik pokarmowy: 13,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.