środa, 11 stycznia 2017

Schab w sosie marchewkowo - porowym

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- 2 plastry schabu (ok. 140 g),
- 1/2 pora (ok. 60 g),
- marchew (ok. 105 g),
- pół woreczka kaszy jęczmiennej pęczak (ok. 50 g),
- buraczki (ok. 100 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju.
2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej i podsmażamy na patelni.
3. Do cebuli dodajemy schab, zalewamy wodą i dusimy ok. 1h
4. Do schabu dodajemy pokrojony w plastry por oraz w kostkę marchewkę i dusimy do miękkości.
5. Schab podajemy z kaszą i buraczkami.




Schab w sosie marchewkowo-porowym jest bogaty w :

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową,
- azotany (pochodzące z buraczków), które wspomagają regulację ciśnienia krwi,
- substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.


Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 600 g
Energia: 601,0 kcal
Białko: 38,8 g
Tłuszcze: 25,8
Węglowodany: 64,4 g
Błonnik pokarmowy: 11,5 g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz