Składniki
(na 1 porcję)
- 2 łyżeczki
oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- 2 plastry schabu
(ok. 140 g),
- 1/2 pora (ok. 60
g),
- marchew (ok. 105 g),
- pół woreczka kaszy jęczmiennej pęczak (ok. 50 g),
- buraczki (ok. 100 g),
- marchew (ok. 105 g),
- pół woreczka kaszy jęczmiennej pęczak (ok. 50 g),
- buraczki (ok. 100 g),
- przyprawy:
papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1. Cebulę szklimy
na łyżeczce oleju.
2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej i podsmażamy na patelni.
2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej i podsmażamy na patelni.
3. Do cebuli
dodajemy schab, zalewamy wodą i dusimy ok. 1h
4. Do schabu dodajemy pokrojony w plastry por oraz w kostkę marchewkę i dusimy do miękkości.
5. Schab podajemy z kaszą i buraczkami.
4. Do schabu dodajemy pokrojony w plastry por oraz w kostkę marchewkę i dusimy do miękkości.
5. Schab podajemy z kaszą i buraczkami.
Schab
w sosie marchewkowo-porowym jest bogaty w :
- pełnowartościowe
białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową,
- azotany
(pochodzące z buraczków), które wspomagają regulację ciśnienia
krwi,
- substancje o
działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 600 g
Energia:
601,0 kcal
Białko:
38,8 g
Tłuszcze:
25,8
Węglowodany:
64,4 g
Błonnik
pokarmowy: 11,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.