Składniki
(na 4 porcje)
- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego
(ok. 5 g),
- pół puszki fasoli (ok. 120 g),
- 2 suszone
śliwki (ok. 14 g),
- przyprawy: ziele angielskie,
liść laurowy, majeranek, goździk, sos sojowy, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1.
Śliwki moczymy w wodzie.
2. Drobno pokrojoną cebulę
szklimy na oleju z dodatkiem liścia laurowego, goździka i ziela
angielskiego.
3. Fasolę odsączamy z zalewy
i opłukujemy.
4. Fasolę miksujemy z
dodatkiem łyżeczki sosu sojowego, majeranku, szczyptą soli,
pieprzu i odrobiną chłodnej wody (dla uzyskania odpowiedniej
konsystencji.
5. Śliwki kroimy na drobną
kosteczkę.
6. Do fasoli dodajemy cebulkę
(bez przypraw!), śliwki i miksujemy kilka sekund, tak żeby
wszystkie składniki się połączyły.
7. Pasta z fasoli najlepiej
smakuje z chlebem pełnoziarnistym i kwaszonym ogórkiem.
Pasta z fasoli jest
bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości,
-
witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa
przeciwdepresyjnie.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 55 g
Energia: 55,8
kcal
Białko: 2,6
g
Tłuszcze: 1,2
g
Węglowodany: 9,4 g
Błonnik pokarmowy : 2,1
g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.