Składniki
(na 1 porcję)
- 1/2 opakowania tofu (ok. 90 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100
g),
- 1/2 papryki (ok. 75 g),
- mała cebula czerwona (ok. 70 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, curry.
- 1/2 papryki (ok. 75 g),
- mała cebula czerwona (ok. 70 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, curry.
1. Tofu kroimy w kosteczkę.
2. Tofu marynujemy w oleju, soli, papryce słodkiej, ostrej, curry i smażymy na patelni teflonowej.
3. Pomidorki przekrawamy na pół, papryke kroimy w kostkę a cebulę w piórka.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem balsamicznymi miodem.
5. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, dodajemy smażone tofu i polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
- likopen (pochodzącą z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
(pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży:ok. 400 g
Energia: 324,0 kcal
Białko: 14,7 g
Tłuszcze: 21,6 g
Węglowodany: 23,2 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Porcja waży:ok. 400 g
Energia: 324,0 kcal
Białko: 14,7 g
Tłuszcze: 21,6 g
Węglowodany: 23,2 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.