środa, 21 grudnia 2016

Piernik

Składniki
(na 10 porcji)

na ciasto:

- 4 jabłka (ok. 800 g)
- 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g)
- 3 jajka (ok. 180 g)
- 6 łyżek miodu (ok. 144 g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g),
- ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 25 g),
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao (ok. 20 g),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- opakowanie przyprawy piernikowej (ok. 40 g),


na polewę:


- ¼ tabliczki czekolady (ok. 25 g),
- łyżka mleka (ok. 20 ml)


Sposób przygotowania

1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu. Do piany stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy olej.
4. Łączymy składniki mokre ze składnikami suchymi.
5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 60 min.
7. Gdy ciasto wystygnie, polewamy polewą czekoladową (rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej).



Piernik jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki Graham), który zwiększa perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu,
-  magnez (zawarty w kakao) reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 158 g
Energia: 306,3 kcal   
Białko: 7,9 g   
Tłuszcz: 10,0 g  
Węglowodany: 51,4 g 
Błonnik pokarmowy : 5,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz