Składniki
(na
1 porcję)
- liście sałaty (ok. 40 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g),
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- bułka graham (ok. 50 g),
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- bułka graham (ok. 50 g),
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
-
łyżeczka musztardy (ok. 10g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml),
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g),
- łyżka kiełek rzodkiewki (ok. 15 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml),
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g),
- łyżka kiełek rzodkiewki (ok. 15 g),
-
przyprawy: sól, pieprz Cayenne.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, soli,
ostrych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej.
2. Bułkę kroimy w kostkę, polewamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni.
2. Bułkę kroimy w kostkę, polewamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni.
3.
Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, miodem, wyciśniętym
przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny.
4. Sałatę rwiemy na kawałki.
4. Sałatę rwiemy na kawałki.
5.
Na sałacie układamy grzanki, kurczaka, polewamy przygotowanym sosem
i posypujemy kiełkami.
Sałatka
Cezar jest bogata w:
-
jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek),
która działają przeciwmiażdżycowo,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym.
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 277 g
Energia:
460,8 kcal
Białko:
29,5 g
Tłuszcze:
21,9 g
Węglowodany:
40,8g
Błonnik
pokarmowy: 4,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.