Składniki
(na
8 porcji)
-
3 dojrzałe banany (ok. 345 g),
-
tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g),
- łyżka masła (ok. 10 g),
- 2 jajka (ok. 100 g),
- łyżka masła (ok. 10 g),
- 2 jajka (ok. 100 g),
-
2 łyżki mąki gryczanej (ok. 30 g),
- 2 łyżki kakao (ok. 20 g),
- 2 łyżki kakao (ok. 20 g),
-
łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).
Sposób
przygotowania
1.
Banany miksujemy na gładką pastę.
2. Czekoladę z dodatkiem masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Czekoladę z dodatkiem masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3.
Do bananów dodajemy jajka, rozpuszczoną czekoladę (lekko
przestudzoną), mąkę, kakao i delikatnie mieszamy.
4.
Masę przelewamy do foremek i pieczemy w 180⁰C przez ok. 30 min.
5. Brownie posypujemy cukrem pudrem.
5. Brownie posypujemy cukrem pudrem.
Brownie bananowe jest bogate w:
-
potas i magnez (pochodzący z bananów i kakao), które regulują
przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok.
75 g
Energia:
158,0
kcal
Białko:
3,6
g
Tłuszcze:
6,7
g
Węglowodany:
21,8
Błonnik
pokarmowy: 1,4
g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.