piątek, 20 stycznia 2017

Brownie bananowe

Składniki
(na 8 porcji)

- 3 dojrzałe banany (ok. 345 g),
- tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g),
- łyżka masła (ok. 10 g),
- 2 jajka (ok. 100 g),
- 2 łyżki mąki gryczanej (ok. 30 g),
- 2 łyżki kakao (ok. 20 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).


Sposób przygotowania

1. Banany miksujemy na gładką pastę.
2. Czekoladę z dodatkiem masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. Do bananów dodajemy jajka, rozpuszczoną czekoladę (lekko przestudzoną), mąkę, kakao i delikatnie mieszamy.
4. Masę przelewamy do foremek i pieczemy w 180⁰C przez ok. 30 min.
5. Brownie posypujemy cukrem pudrem.



Brownie bananowe jest bogate w:

- potas i magnez (pochodzący z bananów i kakao), które regulują przewodzenie bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 158,0 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 6,7 g
Węglowodany: 21,8
Błonnik pokarmowy: 1,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.