Składniki
(na 1 porcję)
- 100 g wołowiny np. z udźca,
- 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- ząbek czosnku,
- pół papryki (ok. 75 g),
- pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g),
- 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g),
- przyprawy: papryka słodka i ostra, sól.
- 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- ząbek czosnku,
- pół papryki (ok. 75 g),
- pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g),
- 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g),
- przyprawy: papryka słodka i ostra, sól.
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju.
2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę. Podsmażamy kilka minut.
3. Doprawiamy do smaku czosnkiem, papryką słodką i ostrą.
4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h).
5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól.
6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym
-
żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 430 g
Energia: 416,4 kcal
Białko: 29,7 g
Tłuszcze: 14,2 g
Węglowodany: 49,4 g
Błonnik pokarmowy: 8,3 g
Porcja waży: ok. 430 g
Energia: 416,4 kcal
Białko: 29,7 g
Tłuszcze: 14,2 g
Węglowodany: 49,4 g
Błonnik pokarmowy: 8,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.