czwartek, 26 stycznia 2017

Krem orzechowo-czekoladowy

Składniki
(na 1 porcję)

- 3 łyżki kaszy jaglanej (ok. 39 g),
- 3/4 szklanki mleka 2% + łyżka (ok. 200 ml),
- 5 daktyli (ok. 23 g),
- łyżka masła orzechowego (ok. 20 g),
- 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g),
- łyżka orzechów arachidowych (ok. 10 g).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.).
2
. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy.
3. Kaszę jaglaną zalewamy 1/2 szklanki mleka i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.
4. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem 1/4 szklanki mleka na gładką pastę.
5. Daktyle (bez wody) miksujemy z masłem orzechowym na gładką pastę.
6. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka.
7. Rozdrabniamy orzechy.
8. W kubeczku umieszczamy krem jaglany następnie krem daktylowo-orzechowy. Całość oblewamy czekoladą i obsypujemy orzechami.


Deser jest bogaty w:

- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 350 g
Energia: 578,4 kcal
Białko: 20,4 g
Tłuszcze: 25,8 g
Węglowodany: 71,9 g
Błonnik pokarmowy: 5,6 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz