wtorek, 6 grudnia 2016

Pierniczki

Składniki:
(na około 50 pierniczków)

- 2 i ¼ szklanki mąki Graham (ok. 300 g) + do mąka do podsypania,
- 1 jajko (ok. 60 g),
- 8 łyżek miodu (ok. 200 g),
- ½ kostki masła (ok. 100 g),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki mielonych goździków,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ½  łyżeczki imbiru,
- szczypta soli,
- mleko do posmarowania pierników.


Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy mąkę na stolnicę.
2. Dodajemy do mąki sodę oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir i szczyptę soli.
3. Topimy w garnku masło razem z miodem.
4. Wystudzone masło z miodem dodajemy do mąki.
5. Dodajemy jajko.
6. Wyrabiamy ciasto.
7. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki.
8. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy mlekiem.
9. Pierniczki pieczemy w 160 ⁰C ok. 7-10 min (gdy zaczną się rumienić od spodu).



Pierniczki są bogate w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki Graham), który zwiększa perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 10 g  
Energia: 48,47 kcal   
Białko: 0,83 g   
Tłuszcz: 1,89 g  
Węglowodany: 7,44 g 
Błonnik pokarmowy : 0,46 g

1 komentarz: