Składniki:
(na około 50 pierniczków)
- 2 i ¼ szklanki mąki Graham (ok. 300 g) + do mąka do podsypania,
- 1 jajko (ok. 60 g),
- 8 łyżek miodu (ok. 200 g),
- ½ kostki masła (ok. 100 g),
- ½ kostki masła (ok. 100 g),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki mielonych goździków,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- szczypta soli,
- mleko do posmarowania pierników.
- 2 łyżeczki mielonych goździków,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- szczypta soli,
- mleko do posmarowania pierników.
Sposób przygotowania:
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę.
2. Dodajemy do mąki sodę oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir i szczyptę soli.
3. Topimy w garnku masło razem z miodem.
4. Wystudzone masło z miodem dodajemy do mąki.
5. Dodajemy jajko.
6. Wyrabiamy ciasto.
7. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki.
8. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy mlekiem.
9. Pierniczki pieczemy w 160 ⁰C ok. 7-10 min (gdy zaczną się rumienić od spodu).
Pierniczki są bogate w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki Graham), który zwiększa perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 10 g
Energia: 48,47 kcal
Białko: 0,83 g
Tłuszcz: 1,89 g
Węglowodany: 7,44 g
Błonnik pokarmowy : 0,46 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.