poniedziałek, 12 grudnia 2016

Granola jabłkowa z żurawiną i orzechami

Składniki
(na 10 porcji)

- 2 jabłka (ok. 376 g),

- 2 szklanki płatków owsianych (ok. 220 g),
- 5 łyżek zarodków pszennych (ok. 50 g),
- 5 łyżek orzechów włoskich (ok. 50 g),
- 5 łyżek orzechów ziemnych (ok. 50 g),
- 5 łyżek suszonej żurawiny (ok. 50 g),
- 2 łyżeczki cynamonu.



Sposób przygotowania

1. Jabłka trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
2. Tarte jabłka łączymy z płatkami owsianymi, zarodkami i cynamonem.
3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać).
5. Do granoli dodajemy orzechy i żurawinę.





Granola jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 189,9 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 7,7 g
Węglowodany: 28,1 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz