środa, 14 grudnia 2016

Bigos wegetariański

Składniki
(na 5 porcji)

- kg kapusty kwaszonej,
- pół szklanki zielonej soczewicy (ok. 100 g)
- jabłko (ok. 188 g),
- cebula (ok. 70 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki konfitury ze śliwek (ok. 60 g),
- 5 wędzonych śliwek (ok. 35 g),
- kilka suszonych grzybów (ok. 10 g),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka oleju (ok. 10 g),
- przyprawy: łyżeczka soli, pieprz, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy.


Sposób przygotowania

1. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin.
2. Śliwki moczymy w wodzie przez kilka godzin.
3. Kapustę możemy lekko przepłukać i kroimy na drobniejsze kawałki.
4. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
5. Do cebuli dodajemy kapustę oraz przyprawy.
6. Całość zalewamy wodą i dusimy ok. godzinę.
7. Gotujemy soczewicę na półtwardo.
8. Do kapusty dodajemy starte na tarce (o dużych oczkach) jabłko, pokrojone grzyby i śliwki (wraz z wodą w której się moczyły), ugotowaną soczewicę i gotujemy kolejną godzinę.
9. Do kapusty dodajemy konfiturę śliwkową oraz sos sojowy i gotujemy do miękkości (podlewając co jakiś czas wodą).



Bigos jest bogaty w:

- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 166,8 kcal
Białko: 7,9 g
Tłuszcz: 3,3 g
Węglowodany: 33,4 g
Błonnik pokarmowy : 7,7 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz