sobota, 26 listopada 2016

Muffiny marchewkowe

Składniki:
(na 6 muffinek)

- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok.260 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30 g),
- duże jajko (ok.60 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok.18g)
- 3 łyżki orzechów włoskich (ok.30g),
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g).
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa.

Sposób przygotowania:

1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy tartą marchewkę.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 35 minut.
6. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.7. Muffinki posypujemy rozdrobnionymi orzechami.


Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z orzechów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 150 g
Energia: 349,5 kcal
Białko: 9,4 g
Tłuszcze: 15,9 g
Węglowodany: 49,2 g
Błonnik pokarmowy: 7,1 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz