czwartek, 24 listopada 2016

Czekoladowy pudding chia

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 łyżki nasion chia (ok. 20 g),
- 1/2 szklanki mleka (ok. 125 ml),
- banan (ok. 115 g),
- łyżeczka kakao (ok. 5 g),
- łyżeczka prażonych płatków migdałów (ok. 5 g ).


Sposób przygotowania

1. Mleko mieszamy z nasionami chia, kakao i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Rozgniatamy widelcem banana.
3. Łączymy czekoladowe chia z bananem.
4. Chia przekładamy do pucharka i posypujemy migdałami.


Czekoladowy pudding chia jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z nasiona chia), który daje uczucie sytości,
- kwasy omega - 3 (pochodzące z nasion chia), które działają przeciwzapalnie.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży:ok. 270 g
Energia: 321,5 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 12,5 g
Węglowodany: 45,1 g
Błonnik pokarmowy: 9,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.