Składniki
(na 2 porcje)
- 200 g mięsa
mielonego z szynki wieprzowej,
- 2 cebule (ok. 140 g),
- 2 cebule (ok. 140 g),
- jajko (ok. 50
g),
- kajzerka (ok. 50 g),
- szklanka mleka (ok. 250 g),
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów (ok. 400 g),
- 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g),
- 6 ziemniaków (ok. 420 g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- kajzerka (ok. 50 g),
- szklanka mleka (ok. 250 g),
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów (ok. 400 g),
- 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g),
- 6 ziemniaków (ok. 420 g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- puszka krojonych
pomidorów (ok. 400 g),
- przyprawy:
papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła
prowansalskie, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1. Bułkę kroimy w
kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy aż zmięknie.
2. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, czosnek, bułkę i jajo. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki.
4. Pulpeciki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut.
5. Przygotowujemy sos pomidorowy: łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną.
2. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, czosnek, bułkę i jajo. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki.
4. Pulpeciki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut.
5. Przygotowujemy sos pomidorowy: łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną.
Pulpeciki
są bogate w:
- pełnowartościowe
białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje
budulcową,
-
likopen (pochodzący z pomidorów), który
przeciwdziała procesom starzenia się,
- substancje o
działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 900 g
Energia:
613,9 kcal
Białko:
39,1 g
Tłuszcze:
17,3
Węglowodany:
82,9 g
Błonnik
pokarmowy: 12,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.