Składniki
(na
1 porcję)
- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- 1/2 granatu (ok. 50 g),
- 1/2 mango (ok. 120 g),
-
4 łyżeczki soku z cytryny (ok. 20 g),
-
łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
-
łyżeczka musztardy miodowej (ok. 10 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
-
mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g),
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
-
przyprawy: sól, pieprz Cayenne.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, ostrych
przyprawach i smażymy na patelni teflonowej.
2. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
2. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
3.
Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, miodem i sokiem z
cytryny.
4.
Na rukoli układamy mango, ziarenka granatu i kurczaka.
5.
Całość polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka
jest bogata w:
-
jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek),
która działają przeciwmiażdżycowo,
- β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 360 g
Energia:
404,0 kcal
Białko:
24,7 g
Tłuszcze:
18,2 g
Węglowodany:
39,8 g
Błonnik
pokarmowy: 5,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.