poniedziałek, 14 listopada 2016

Sałatka z kurczakiem, mango i granatem

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- 1/2 granatu (ok. 50 g),
- 1/2 mango (ok. 120 g),
- 4 łyżeczki soku z cytryny (ok. 20 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy miodowej (ok. 10 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- przyprawy: sól, pieprz Cayenne.

Sposób przygotowania

1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, ostrych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej.
2. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, miodem i sokiem z cytryny.
4. Na rukoli układamy mango, ziarenka granatu i kurczaka.
5. Całość polewamy przygotowanym sosem.


Sałatka jest bogata w:

- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo,
- β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 360 g
Energia: 404,0 kcal
Białko: 24,7 g
Tłuszcze: 18,2 g
Węglowodany: 39,8 g
Błonnik pokarmowy: 5,0 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz