czwartek, 3 listopada 2016

Burgery wołowe

Składniki
(na 1 porcję)

- 100 g mielonej wołowiny np. z udźca,
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- cebula (ok. 70 g),
- ząbek czosnku,
- 2 bułki grahamki (ok. 100 g),
- liść sałaty lodowej (ok. 40 g),
- 2 plastry pomidora (ok 40 g),
- ogórek kwaszony (ok. 30 g),
- 4 łyżeczki musztardy (ok. 40 g),
- 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 g),
- przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki.

Sposób przygotowania


1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
2. Kroimy drobno natkę pietruszki.
3. Łączymy mięso mielone z cebulą, natką pietruszki, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem i sokiem z cytryny.
5. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
6. Formujemy kotleciki, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 4 min z każdej strony.
7. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku.
8. Burgery podajemy z bułce z dodatkiem warzyw i sosu.

Burgery są bogate w:
- żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 525,7 kcal
Białko: 34,6 g
Tłuszcze: 11,7 g
Węglowodany: 79,3 g
Błonnik pokarmowy: 9,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.